Nieuw seizoen Bizarre Eters

Slik- en stikangst, een frikandellenverslaving en een dieet van chips en cola. Het komt allemaal voorbij in een nieuw seizoen van ‘Bizarre Eters’. Dennis Weening en voedingspsycholoog Lieveke Goossens gaan dit seizoen de strijd aan met de selectieve eetstoornissen van 12 nieuwe deelnemers. Vanaf 26 januari om 20.30 uur maakt de kijker iedere aflevering kennis met twee nieuwe eters bij RTL 5.

Het leven van de twaalf ‘Bizarre Eters’ staat geheel in het teken van eten. En niet op een positieve manier. De eetstoornis van deze mensen trekt een zware wissel op hun gezondheid maar ook op hun sociale leven. Dennis Weening: “Dit seizoen is opnieuw spraakmakend, het is bizar om te zien met wat voor eetproblemen deze mensen te kampen hebben. Vol emotie en met een flinke dosis doorzettingsvermogen proberen ze afscheid te nemen van hun eetfobieën. We hebben echt weer een mooie nieuwe serie gemaakt“.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering ontmoet de kijker de 33-jarige Elvira. Zij heeft een vleesfobie omdat ze als klein meisje in de slachterij van haar vader kwam. Daarna raakte haar eetpatroon zodanig verstoord dat ze nu nog alleen maar brood eet. Om haar afwijkende eetgedrag te verantwoorden, liegt ze haar jonge kinderen voor dat ze niet genoeg gekookt heeft en daarom niet mee-eet. Maar ze wil niets liever dan een goed voorbeeld zijn. Ook Stephan komt in de eerste aflevering aan bod, hij is verslaafd aan energiedrank en cola en drinkt er liters per dag van. Dat heeft hem al negen kiezen gekost. Onder begeleiding van Lieveke Goossens en door haar geselecteerde specialisten komen ze stapje voor stapje dichterbij het einddoel: een gezond eetpatroon. Goossens: “Er zijn in Nederland duizenden mensen die leiden aan een eetstoornis. Ze worden vaak voor aansteller uitgemaakt maar dat is onterecht. Het is geen kwestie of je iets lust maar een psychisch probleem dat meestal al in de jeugd is ontstaan, we helpen de deelnemers dit seizoen nog intensiever van hun eetproblematiek af te komen”.

Boerderij

Lieveke en Dennis nemen de kandidaten mee naar een boerderij waar ze langzaam kennismaken met de oorsprong van voedsel, want vaak denken ze dat eten uit pakjes komt. Ze gaan het land op om zelf groente te oogsten en maken kennis met een biologische veehouderij en moeten blind allerlei soorten voedsel proeven.

Op de boerderij komen Elvira en Stephan in contact met lotgenoten die ieder hun eigen eetproblemen erop nahouden. Zo gaat Dionne letterlijk over haar nek van alle groente en fruit (zelfs de ‘stukjes’ in de McDonalds frietsaus kan ze al niet aan), ook Claudia moet niets van groente en fruit hebben en leeft daarom op kale pasta en patat. Beau leidt aan extreme slik- en stikangst waardoor ze, net als deelnemer Jeroen alleen vloeibaar voedsel eet. Luc heeft een ernstige verslaving aan worstenbroodjes, hij eet er maar liefst zo’n twaalf per dag, oftewel 4380 per jaar. Patricia is zo bang voor elk soort voedsel dat ze leeft op witbrood en patat. Wel haalt ze haar patat iedere dag bij een andere snackbar omdat ze zich schaamt voor haar eetgedrag. Wesley is verslaafd aan frikandellen en verorbert er zo’n 1200 per jaar. Bianca eet vooral roze koeken en verder bestaat haar dieet uit de 4 P’s: Patat, Pizza, Pannekoeken en Pasta. Cindy eet 6 dagen per week alleen maar chips (voor ontbijt, lunch en diner) en drinkt 3 liter cola per dag en Petra eet alleen maar voedsel dat haar moeder heeft gemaakt, echter alleen zolang het eten elkaar niet raakt op het bord.

Bizarre Eters
Vanaf 26 januari 2016 om 20.30 uur op RTL5.