Dennis Weening volgt twaalf mensen met extreme slaapstoornissen in ‘Bizarre Slapers’

  • Lijden aan narcolepsie, waardoor je op willekeurige momenten en meerdere keren per dag plotseling in slaap valt? Slaapwandelen waardoor je in levensgevaarlijke situaties terecht komt? Elke nacht dromen dat je stikt en midden in de nacht het hele huis bij elkaar gillen? Dit zijn maar een aantal van de slaapstoornissen van de twaalf deelnemers in het nieuwe tv-programma ‘Bizarre Slapers’, dat vanaf dinsdag 15 maart om 20.30 uur bij RTL 5 te zien is. Presentator Dennis Weening volgt deze slapers op de voet en blijft in sommige gevallen zelfs overnachten om de situatie in levende lijve mee te maken. Neuroloog Dr. Hans Hamburger en psycholoog Merijn van de Laar, beiden expert op het gebied van slaapstoornissen, onderzoeken en begeleiden deze mensen met slaapproblemen. Met als doel om uiteindelijk ’s nachts weer goed te kunnen slapen en overdag fit en uitgerust te zijn. Of in de ernstigere gevallen: weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

    Een kwart van de Nederlanders lijdt aan een slaapstoornis. Deze mensen liggen hele nachten te draaien en hebben last van bizar gedrag in hun slaap, zoals night terrors, slaapwandelen, verlammingen en hallucinaties. Soms zijn de klachten zo beangstigend dat men niet meer durft te slapen. Slaap is nodig om te voorkomen dat de concentratie of het denken achteruit gaat. Een slechte nachtrust wreekt zich overdag, met slechte concentratie, gedragsveranderingen en depressies als mogelijk gevolg. Sommige mensen kunnen door hun nachtelijke activiteiten overdag niet meer wakker blijven. Hun werk en sociale leven staan dan ook flink onder druk.

    Een van de deelnemers van ‘Bizarre Slapers’ is Eliana (32), ze heeft horrordromen die ze tot in het detail kan omschrijven. Ook werd ze een keer wakker in haar inloopkast en bleek dat ze de was had opgevouwen en haar sierraden gesorteerd. Tweeling Chantal en Lizette (28) hebben allebei nachtelijke hallucinaties. Ze zien insecten en dieren die er niet zijn en vangen spinnen met hun dekbed. Sean (25) stikt in zijn slaap, ontwaakt, hapt dan naar adem en denkt dat hij dood gaat. Hij is overdags altijd moe. Robin (25) slaapwandelt elke nacht, soms zo extreem dat hij al drie keer van zijn balkon is gesprongen en zijn lakens en kleren kapot scheurt.

    Het nieuwe RTL 5 programma ‘Bizarre Slapers’ wordt geproduceerd door Stepping Stone en wordt vanaf dinsdag 15 maart uitgezonden om 20.30 uur op RTL5.